Ankara'da gerçekleştirilen "Musul, Kerkük ve Türkmenler İçin Gerçek Çözüm" adlı konferans büyük ilgi gördü. Bilim Araştırma Vakfı tarafından gerçekleştirilen konferansta oturum başkanlığını Kültür Eski Bakanı Dr. Agah Oktay Güner yaptı. Türk dünyasının temsilcileri, Milletvekilleri, Öğretim Görevlileri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, Sivil Toplum Kuruluşları ve gazetecilerin izlediği yemekli toplantıya Saadet Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Recai Kutan ve Temel Karamollaoğlu katıldı. Konferasa AKP 'li milletvekilleri ve BBP yöneticileri de büyük ilgi gösterdi.

1926'dan Sonra Irak Türkmenleri'ni Unuttuk

Ankara Büyükşehir Belediye Mehter takımının konserinin ardından Musul ve Kerkük sorunu hakkında Bilim Araştırma Vakfı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisi ilgi ile izlendi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kültür Eski Bakanı Agah Oktay Güner, Bilim Araştırma Vakfı'nın islam dünyasının mazlum coğrafyasının temel hak ve özgürlüklerini korumak amacıyla gerçekleştirdiği etkinliklerin öneminin altını çizerek "Tarihlerini bilmeyenlerin coğrafyalarını başkaları sahiplenir. Tarih şuuru ders kitaplarına hapsedilmemeli" dedi. Güner konuşmasında şunları söyledi: "1926'da İngiltere ile savaşmamız imkansız olduğu için Musul ve Kerkük topraklarını kaybettik. Ancak millet olarak asıl hatamız 1926'dan sonra bu toprakları bir daha hatırlamamamız oldu. Dış politikamız, şu an ABD ve İsrail ile işbirliği yapan Talabani ve Barzani'ye verdiği desteği ne yazık ki Irak'taki müslüman Türk varlığından esirgemiştir. Devlet olarak şu aşamada yapabileceğiz en büyük görev Türkmenlerin yanlız olmadıklarını hissettirmemiz olacaktır."

Bilim Araştırma Vakfı Başkanı Tarkan Yavaş

Bav Başkanı Yavaş: Dünya İslam Birliğine Muhtaç

Bilim Araştırma Vakfı Başkanı Tarkan Yavaş ise konuşmasında millet ve devlet olarak sağlam bir duruş sergilemenin önemini anlattı. Bu duruşun Batı'yı korkutacak bir duruş olmadığını aksine dünyaya barış, huzur ve mutluluk getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Sadece Irak Türkmenleri'nin de içinde bulunduğu Türk-İslam coğrafyasının değil tüm dünyanın bu barışa ihtiyacı olduğunu söyleyen Yavaş, konuşmasında şu önemli mesajları verdi: "Yedi asır boyunca tüm dünyaya nizam götürmüş bir imparatorluğun tarihsel mirasçısı olan modern Türkiye Cumhuriyeti, yeniden İslam Birliği'ni oluşturabilir. Bu birliğe şu an terör saldırıları nedeniyle toplumsal paranoya yaşayan İsrail'in de ihtiyacı var. İslam coğrafyasının dağınık yapısı nedeniyle muhatap olacak bir siyasi otorite bulamayan ABD, İslam ülkeleri ile ilgili sorunlarını silah kullanarak dışarıdan çözmeye çalışmaktadır. Bu açıdan bakıldığında İslam Birliği'ne tüm dünya muhtaçtır. Bu birliği ise tarihsel sorumlulukları ve coğrafi konumu ile birlikte düşünüldüğünde sadece Türkiye'nin gerçekleştirebileceği ortadadır."

Türkmenlerin Davasını Batıya Anlatamadık

AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş
Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Suphi Saatçi ise Kerkük'te gerçekleştirilen katliamların birçoğuna gözleri ile şahit olduğunu ve annesi ve iki kardeşini kaybettiğini söyledi. Türkiye'nin ağabey görevini üstlenerek Irak'taki Türkmen varlığına destek vermesi gerektiğini belirten Saatçi, ABD'deki Türk lobisinin güçlü olmaması nedeniyle Türkmen sorununu ABD'ye ve Batı'ya anlatamamanın sıkıntısını yaşadıklarını söyledi.

AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş ise AKP Hükümeti'nin Türkmenlerin haklı davası hakkında hangi adımları atmayı düşündüğünü ve 2. tezkerenin neden meclisten geçmediğini anlattı. Bölgeyi çok iyi bildiğini ve Türkmenlerin sorunlarına vakıf olduğunu belirten Yalçıntaş özetle şunları söyledi: "Türkmen soydaşlarımızın temel hak ve özgürlükleri koruma altına alınmalı. İsrail'in bölgede gizli emelleri var. Kürt Devleti projeleri bunun bir uzantısı olarak sahneye konuluyor. Hedef Kuzey Irak'ın kontrol altına alınması. Bu proje içerisinde terör konusunu yeniden gündeme getirebilirler. Ancak iş işten geçmiş değil. Akıllı dış politika manevraları ile Irak Türkmenleri'nin haklı davalarına destek verilebilir."

Türkmenler AİHM'e Başvurmalı

İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga
Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Ferit Hakan Baykal ise konuşmasında Musul ve Kerkük'ün yeniden Türkiye topraklarına katılmasının şu aşamada imkansız olduğunu, ancak KKTC'ye verilen desteğin bu bölgeye de rahatlıkla verilebileceğini söyledi. Baykal ayrıca Irak Türkmenleri'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmaları durumunda gaspedilen haklarına yeniden kavuşabileceklerinin de altını çizdi.

Irak Türkmenlerine destek için Ankara'da bulunan İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga ise konuşmasında müslümanlar için her şeyde hayır olduğunu belirterek özetle şunları söyledi: "Bizim şer olarak gördüğümüz bir şeyde hayır, hayır olarak gördüğümüz bir şey de ise şer olarabilir. Dinimizde olmuş bir olayda hayır vardır. O yüzden geriye değil ileri bakmamız gerekir. Allah'ın Kuran'da vaadi ve müjdesi var. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Kuran ahlakı yeryüzüne hakim olacak ve başta Irak Türkmenleri olmak üzere tüm islam coğrafyasının sorunlarına yakın gelecekte çözüm bulunacaktır. Bu yüzden ümidimizi hiçbir zaman kaybetmemeliyiz."

Toplumun Her Kesiminden Geniş Katılım

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Recai Kutan yaptığı konuşmanın ardından plaketini Vakıf Başkanı Tarkan Yavaş'tan aldı.

Bilim Araştırma Vakfı tarafından organize edilen "Musul, Kerkük ve Türkmenler İçin Gerçek Çözüm" adlı konferans her görüşten insanı biraraya getirdi. Asker, politikacı, öğretim görevlisi ve gazetecilerin büyük ilgi gösterdiği konferansta şu isimler dikkat çekti: Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Recai Kutan, Kültür Eski Bakanı Agah Oktay Güner, Doğu Türkistan Vakfı Başkanı E. Tuğgeneral M. Rıza Bekin, Devlet Eski Bakanı Baki Tuğ, BBP Genel Başkan Yardımcısı Ebubekir Yiğit, Birleşik Kafkas Konseyi Başkanı Enver Kaplan, Sağlık Eski Bakanı Halil Şıvgın, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Nazif Öztürk, Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Suphi Saatçi, Irak Türkmenleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ekrem Pamukçu, İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga, ANAP eski Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler, DYP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Göktürk, Milli Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Altuğ Berker, Türkiye-Kırgızistan Derneği Başkanı E. Albay Süleyman Merdanoğlu, Ortadoğu Gazetesi Sahibi Zeki Saraçoğlu, MHP Genel İdare Kurulu Üyesi Yılma Durak, E. Tümgeneral Mehdi Sungur, CHP Milletvekili Hüseyin Gülen, Milli Gazete Dış Haberler Sorumlusu Hüseyin Altınalan, çok sayıda yabancı ülke temsilcisi, uluslararası haber ajanslarının Ankara temsilcileri, AKP milletvekilleri, Eski Bakan ve Milletvekili, çeşitli üniversitelerden öğretim görevlileri Türkmen halkının davasına destek vermek için BAV tarafından organize edilen toplantıda hazır bulundu.

Musul Kerkük Konferansı Resim Galerisi >>>

Musul Kerkük Konferansı Sonrası Basında Çıkan Haberler >>>