BİLİM ARAŞTIRMA VAKFI’NDAN 4. KIBRIS KONFERANSI

Bilim Araştırma Vakfı (BAV), 27 Mart Cumartesi günü Kıbrıs konulu konferanslarına bir yenisini daha ekledi. Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleştirilen “Milli Davamız Kıbrıs” isimli konferansa emekli TSK mensupları, gazeteciler, yazarlar, öğretim üyeleri ve daha birçok tanınmış isim katıldı.

Konferans, gerek hazırlanan sergi salonuyla gerekse dekor olarak kullanılan ferman, kapı ve süslemelerle Osmanlı özlemini yansıtıyordu. BAV’ın artık adet haline getirdiği Mehteran gösterisi de konferans öncesinde konuklara duygulu anlar yaşattı.

KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş da konferansa telekonferans sistemi ile katılarak değerli görüşlerini bildirdi. Ayrıca BAV Başkanı Sayın Tarkan Yavaş, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Eski Komutanı Emekli Orgeneral Sayın Necati Özgen, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ömer A. Aksu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler ve Denizler Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Sayın Prof. Dr. Ferit Hakan Baykal ve Milli Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Sayın Altuğ Berker de birer konuşma yaptılar.

Konferansa Teşrif Eden Davetliler:

Tanınmış ve seçkin kişilerin katıldığı konferansa, konuşmacıların dışında katılan bazı isimler şunlardı: Emekli Tuğgeneral Servet Cömert, Emekli Kurmay Albay Neşet İkiz, Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Vakit Gazetesinden Sami Özey, Aksiyon Dergisinden Aydoğan Vatandaş, İstanbul Valiliği Türk Dünyası Koordinatörü Metin Özkan, Prof. Dr. Cemal Anadol, Ortadoğu Gazetesinden Süleyman Doğan, Önce Vatan Gazetesinden Suat Gün, Türkiye Gazetesinden Rahim Er, Irak Türkmen Cephesi’nden Ahmet Bayatlı, Prof. Ümit Arınç, Güven Hareketi Başkanı Samim Uygun, Emekli Yargıtay Üyesi Ziya Sağdur, Emekli Albay Bahattin Beyaz, Emekli Albay İlhan Çiloğlu, emekli Milletvekili Emre Kocaoğlu.

“Halkımıza ve Türk Ulusuna Güveniyoruz”

Sayın Denktaş telekonferans sistemi ile katıldığı konuşmasında, Annan Planı ile oynanmak istenen oyuna dikkat çekerek “Halkımıza ve Türk ulusuna güveniyoruz..., hükümetlerin de Rumların oyununa gelmeyeceklerine inanıyoruz.” dedi. Kıbrıs adasının bir Yunan hançeri haline getirilmesini ve Enosis’i önlemek gerektiğini belirten Sayın Denktaş sözlerine şöyle devam etti:

“Sayın Korutürk’ün söylediği gibi, Kıbrıs düşmana giderse, Türkiye denizlere açık bir ülke olmaktan çıkar. AB Türkiye’yi istiyorsa, Türkiye’yi gerçekten alacaksa, Kıbrıs meselesini Türkiye’nin önüne engel olarak koymamalıdır. Eğer Kıbrıs meselesi herhangi bir tarafa engel olarak konacaksa o taraf Rum tarafıdır, Yunanistan’dır. Meseleyi onlar başlatmıştır. Meseleyi 40 yıldır halletmeyen taraf onlardır, meseleyi 1960 anlaşmalarına rağmen AB’ye götürmek suretiyle esas hedeflerine varmak oyununu oynayan da onlardır. Biz halkımıza güveniyoruz. Türk ulusuna güveniyoruz.”

“Milli Kültür Korunmalıdır”

Konuşmacılardan BAV Başkanı Sayın Tarkan Yavaş da, Kıbrıs Davası ile ilgili yapmış oldukları konferanslar ve bunlarla bağlantılı olarak yayımladıkları kitap, dergi, belgesel ve makalelerde Kıbrıs Türklerinin yalnız olmadıklarına ve tüm Türk Milleti’nin Kıbrıs’lı soydaşlarımızın arkasında olduğuna dikkat çektiklerini söylerek şöyle devam etti:

“BAV inanmaktadır ki, Kıbrıs Türkü’nün geleceği, sahip olduğu milli kültürün korunmasında yatmaktadır. Eğer bu kültür korunursa, Kıbrıs Türkü, Avrupa Birliği içinde tüm Müslüman Türk dünyasının öncüsü ve temsilcisi olarak çok önemli bir rol oynayabilir. Ama eğer milli kültür korunamazsa, o zaman Kıbrıs Türkü’nün zamanla asimile olması tehlikesi ortaya çıkar. Bu asimilasyon tehlikesine karşı, Kıbrıs Türkü’nü güçlendirecek büyük bir kültür politikası izlenmesi gerektiğine inanıyoruz ve Bilim Araştırma Vakfı olarak buna elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya hazırız. ”

“Türkiye’nin Etrafında Ateş Çemberi Var”

Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ömer A. Aksu, Kıbrıs’ın Türkiye açısından önemi üzerine bir konuşma yaptı. Türkiye’nin etrafında bir ateş çemberi olduğuna dikkat çeken Sayın Aksu, Kuzey Irak’taki ve Doğu Anadolu’daki bölücü faaliyetlerin ve Kıbrıs’taki sorunların, Türkiye’nin dünyanın en riskli bölgesinde olduğunu gösterdiğini söyledi.

“Sabıkalı Millet: Rumlar”

Kıbrıs Davasının en ateşli savunucularından biri olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri eski komutanı emekli Orgeneral Sayın Necati Özgen de bir konuşma yaparak Rum tarafının niyetinin yanlış olduğunu belirtti. Rumların Türklere karşı şoven söylemleri olduğunu, niyetlerinin sorunu çözmek olmadığını söyledi. Rumları tarihin kaydettiği sabıkalı millet olarak niteleyen Sayın Özgen, Rumların 1 Mayıs’a kadar zaman kazanmaya çalıştığını söyledi. Kıbrıs konusunda tepkilerin müstakil olmamasını belirten Sayın Özgen tüm sivil kuruluşların hep birlikte tepki göstermeleri gerektiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

“Kıbrıs Haklı Bir Meselemizdir Ancak Bunu İfade Edemiyoruz”

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler ve Denizler Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Sayın Prof. Dr. Ferit Hakan Baykal yaptığı konuşmada Yunanistan’ın Kıbrıs’la ilgili isteklerini AB kartını kullanarak almaya çalıştığını belirtti. Türkiye’nin Kıbrıs meselesinde haklı olduğunu ancak bunu ifade edemediğini de söyleyen Sayın Baykal “...bizim yerimizde bir Avrupa ülkesi olsa durum çok daha farklı olurdu.” diyerek Türkiye’ye karşı yapılan çifte standarta dikkat çekti.

“Kıbrıs Ve Türkiye Arasında Bir Kültür Köprüsü Kurulmalıdır”

Milli Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Sayın Altuğ Berker de yaptığı konuşmada Kıbrıs Türkü’nün milli bilincinin korunması ve güçlenmesi gerektiğini vurguladı. Sayın Berker şöyle devam etti:
“Kıbrıs Türkü, onyıllardan beridir kendisini korumak için canını dişine takan anavatanla kalben ve fikren bütünleşmiş durumdadır. Bu bütünlüğü koruma ise, Kıbrıs Türkü’nün milli bilincini koruyacak ve güçlendirecek bir kültür politikası ile mümkün olacaktır... Kıbrıs’tan Türkiye’ye, Türkiye’den Kıbrıs’a uzanan bir kültür köprüsü kurulmalıdır. İnanıyoruz ki eğer bu yapılırsa, bugün masa başında süren sıkıntıların uzun vadede bir etkisi olmayacak ve Kıbrıs Türkü, Avrupa Birliği’ne girdiği takdirde orada Türklüğün şuurlu bir temsilcisi olacaktır.”

Milli Davamız Kıbrıs Konferansı Resim Galerisi >>>

Milli Davamız Kıbrıs Konferansı Sonrası Basında Çıkan Haberler >>>