Bilim Araştırma Vakfı tarafından gerçekleştirilen "Kıbrıs İçin Gerçek Çözüm" başlıklı konferansta, son gelişmeler ışığında Kıbrıs sorununa çözüm önerileri sunuldu

Bilim Araştırma Vakfı'nın düzenlediği "Kıbrıs İçin Gerçek Çözüm" konulu toplantı, 6 Şubat Perşembe akşamı Çırağan Kempinski Oteli Bellini salonunda yapıldı. Çok sayıda tanınmış siyasetçi, diplomat, bilim adamı ve emekli generalin katıldığı toplantı geniş ilgi gördü.

Başkanlığını Kültür eski Bakanı Agah Oktay Güner'in yürüttüğü toplantıda, KKTC Girne milletvekili İlker Nevzat, KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Sebahattin İsmail, Kıbrıs Harekatı'nda adaya ilk çıkan amfibi alayın komutanı Em. Dz. Albay Neşet İkiz, İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga, Ulusal Türk Kuruluşları Dünya Konseyi Başkanı Hüseyin Macit Yusuf ve Bilim Araştırma Vakfı Başkanı Tarkan Yavaş konuşmacı olarak yer aldı. Bu arada harekata katılmış olan emekli generallere teşekkür plaketleri sunuldu.

DENKTAŞ'IN BAV'A TEBRİK MESAJI

Toplantının başında İstiklal Marşı okunmasının ardından, Kıbrıs şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu ve BAV tarafından hazırlanan "Kıbrıs" belgeseli gösterildi. Agah Oktay Güner açış konuşmasında, vakıf yöneticilerini böyle bir toplantı düzenledikleri için tebrik etti. Agah Oktay Güner, katılamayan davetlilerin başarı dileklerini içeren mesajlarını iletirken, KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Rauf Denktaş'ın BAV Başkanı Sn. Tarkan Yavaş'a hitaben yazmış olduğu mektubu okuması izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı.

Böyle toplantıları Kuvayı Milliye hareketi ile bağdaştıran Güner, "sorunların demokrasilerde milletin katılımıyla çözüme ulaşacağını" belirtti.

Kıbrıs'ta sinsi bir plan yürütüldüğü üzerinde duran Güner, "Kıbrıs Türkü'nün kendi kendini dağıtması planlanmaktadır. Oysa kazanmış oldukları haklar daha önce topyekün yok edilmek istenen bir halkın kazandıkları haklardır ve ana sütü gibi helaldir."dedi. A.O.Güner Türk tarafına kabul ettirilmeye çalışılan BM planına dikkat çekerek, "Her barış barışı getirmez" dedi.

BATI'NIN YUNANİSTAN SEMPATİSİ

Em. Dz. Albay Neşet İkiz konuşmasında, batı ülkelerinin eski Yunan tarihi nedeniyle Yunanistan'a sempati beslediğini hatırlattı. "Kıbrıs meselesi 186 yıllık bir meseledir, anlamak için Rumların "büyük ülkü"sünü anlamak lazım."dedi. 1907'de Churchill adaya gittiğinde Rumların "İngiltere Kıbrıs'ı bize verecektir, size güveniyoruz" dediklerini belirtti. Aynı şekilde Roosevelt'e de başvurulduğunu anlattı. Adanın Osmanlı İmparatorluğu zamanında 336 gemi ile savaşılarak alındığını, o zaman bile Sokullu Mehmet Paşa'nın "tüm Avrupa'yı karşımıza alırız" diye uyardığını söyledi. "Anlaşmalar kudret vu kuvvetin ifadesidir" diyerek, Türkiye'nin davet edilmediği 1947 Paris Konferansı'nda Ege adalarının ve benzer şeklide Kıbrıs'ın da Avrupa'nın menfaatleri doğrultusunda Rumlara verildiğini anlattı. Şu anda Türk kesiminde bir çözülme yaşandığını, ancak "liderler halklarını arkalarına almaya mecburdurlar. Türk çocuğunun asaleti kaybolmamalıdır. Türkiye şayet misak-ı milli sınırları içinde kalmak istiyorsa Türk insanını başının üstünde tutmak zorundadır."diyerek Türk insanına önem verilmesi gereğinin üzerinde durdu.

İKİ TOPLUMU BİRLEŞTİRMEK FELAKET GETİRİR

Bir hukukçu ve siyaset bilimci olan KKTC Girne milletvekili İlker Nevzat, konuşmasına BAV mensuplarına, hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek başladı. Ağrlıklı olarak Kıbrıs adasının stratejik konumu ve Kofi Annan planını değerlendirdiği konuşmasında, "sorunun yalnızca iki toplumun arasındaki ihtilaf olarak değerlendirmenin yanlış olacağını" söyledi. Adanın 3 kıtanın birleştiği, petrol ve diğer ikmal yollarının tam ortasında bulunduğunu, bu yüzden de devletlerin çıkarlarının yarıştığını aktardı. İngilizlerin 19.yüzyılın başından beri adada garantör devlet olarak 2 büyük askeri üsse sahip olduğu ve bu alanlarının adanın toplam yüzölçümünün %3'üne tekabül ettiğini belirtti. 30 yıldır ayrı yaşayan iki toplumu birleştirmenin felaket doğuracağını anlatan Nevzat, Annan planının bu yüzden kabul edilemez olduğunu savundu. Ayrıca, sunulan haritada Türk egemenliğinin kaldırıldığı, nüfus mübadelesi yapılacağı için yerleşik halkın göç ettirileceğini anlattı. "Bu plan bir göçmen yaratma reçetesidir" dedi. Kıbrıs'ın AB üyeliği hususunda ise, Türkiye'nin bulunmadığı bir AB üyeliğinde Türkiye'nin garantörlüğünün ve müdahalesinin de otomatik olarak ortadan kalkacağını anlattı. Bu planların, dış aktörlerin müdahalesi ile avantajlı bir yer edinme çabası olduğunu, iç dengeleri ortadan kaldıracağını belirtti. "Bugüne dek Türkiye ve Türklüğün çıkarları için ileri karakol görevi yapmışsak, bunu devam ettirmeye varız. Türk çıkarlarının rakiplerine karşı birlik olmalıyız" dedi.

GENÇLER TÜRK KİMLİĞİNDEN KOPARILIYOR

KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Sebahattin İsmail konuşmasında Kıbrıs Türklerinin medyadaki propaganda yolu ile Türkiye'den koparılmaya çalışıldığı üzerinde durdu. Psikolojik bir harekat yürütülmekte olduğu ve böylece Kıbrıs'lı Türklerin sanki anavatana başkaldırmış gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi. Miting alanlarında "Biz Rum değiliz, Türk değiliz, Kıbrıslıyız" yazan pankartların küçük bir azınlığın görüşünü yansıttığı, özellikle solcu görüşüyle tanınan Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin çalışması olduğunu anlattı. Bu partinin güneydeki komünist AKEL partisinin kuzeydeki uzantısı olduğunu söyledi. Benzer şekilde, "Türkiye AB'ye girmek için sizden vazgeçti" propagandası da yapıldığını belirtti. Gençlerin yurtdışı burslar ve ücretsiz kamplar vasıtasıyla, Türk kimliği ve kültüründen soyutlanmaya ve koparılmaya çalışıldığını anlattı. "Yeni bir halk yaratma çabası var. Oysa tarihin hiç bir döneminde Kıbrıslı diye bir halk yok, Rumlar ve Türkler var."dedi.

Bu çabaların sonuç vermediğini belirterek, "Kıbrıs Türkü vatanına karşı durmuş değildir. Halk, Ulusal Halk Hareketi ile mücadele vermektedir."dedi.

KIBRISLI TÜRK MANEVİ DEĞERLERİNDEN UZAKLAŞTIRILIYOR

İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga konuşmasında, Kıbrıs halkının manevi değerlerinden uzaklaşmasının üzerinde durdu. Türk kimliklerini red eden gençler hakkında "Bu, gençlerin idealsiz ve imansız yetişmelerinden kaynaklanıyor" dedi ve Denktaş'a manevi değerlerin kazandırılması konusunda çağrı yaptı. "Ehli küfrün oyunu değişmez" diyerek dış güçlerin Türkiye'yi hep bölmeye çalıştıklarını, "megalo idea"ya göre Anadolu'daki tüm Türkler'in de gitmelerinin amaçlandığını hatırlattı. "Küfür tek bir millettir" diyerek, aralarında ayrılık olmadığını söyledi. Anavatan'dan istedikleri desteği bugüne dek alamadıklarından yakınan Aga, "Anavatan'dan beklediğimiz bulamıyoruz" dedi. Bazı medya kuruluşlarının Batı Trakya Türkleri'nin yaşayışını göstererek Kıbrıs için örnek gösterdiklerini de belirten Aga, bunun çok tehlikeli bir seçim olacağını anlatarak, en iyi çözümün iki ayrı toplum olarak kalmalarında olduğunu savundu. Denktaş ve Kıbrıslı Türkler için dua eden Mehmet Emin Aga, "Cenab-ı Allah Türk dünyasına yardım etsin, inşaAllah 21.yy Türk dünyasının olacak."dedi.

TÜRK BAYRAĞI EBEDİYEN DALGALANACAK

Ulusal Türk Kuruluşları Dünya Konseyi Başkanı, Akdeniz TV ve Volkan gazetesi sahibi Hüseyin Macit Yusuf yaptığı konuşmasında, Kıbrıs'ta KKTC devletinin devamı için verdikleri mücadeleyi anlattı. "Satılmışlar ve işbirlikçilere karşı ulusal Türklük mücadelesi veriyoruz. Türk bayrağı orada Dünya varolduğu sürece gönderde kalacaktır. KKTC'yi yaşatmaya devam edeceğiz. Yeter ki Anavatan'daki destek devam etsin. Bu dava dünyadaki 300 milyon Türk'ün davasıdır, Türklük davasıdır."dedi. 1974'teki barış harekatıyla baskı rejiminden kurtulduklarını ancak şimdi Annan planı ile KKTC'nin Batı Trakya konumuna sokulmaya çalışıldığından yakındı. Medyada da bu yönde bir propaganda yapıldığını belirtti. Kıbrıs'ta verilecek bir ödünün ardından başkalarını da getireceğini söyledi.

"Annan planı KKTC'nin ortadan kaldırılışıdır, topraklarımızın 1/5'i Rumlara verilecek, sulu tarım alanlarının %85'i verilecek, su kaynaklarının %75'i verilecek, 52 köy verilecek ve 120 bin insan göçmen hale getirilecek. Kanunla, isteyen bir Rum, Türk kesimindeki eski evine dönüp 3 gün kalabilecek, 1350 işyeri kapanacak, Rumlara ait eski bir eşya bulunursa Türk tazminat ödemeye mahkum edilecek. Bu plan tuzak belgesidir, esaret planıdır. En önemlisi de, Türkiye'nin garantörlüğü kalkacak. Biz Türkiye ile plan, Türk planı yapalım" dedi. Medyadaki olumsuz propaganda hakkında ise şunları söyledi: "Mitinglerimiz Türk medyasında yer bulmuyor, bu ulusal davamıza zarar veriyor. 10 Aralık'ta 10 bin kişi Annan'a hayır dedi, size duyurulmadı, hiç bir kanalda yer almadı, dünyaya ulaştırılmadı. Yine İstanbul'da 2 Şubat'ta Denktaş'a destek mitingine binlerce kişi katıldı ama basında yer almadı." Ekonomik olarak zayıflatılmış bir Türkiye'yi bugün köşeye sıkıştırmak istediklerine değinen Yusuf, "Haklı davamızı bırakmayalım, birlikte olalım. Görevimiz halkı bir yumruk olarak birleştirmektir. Anavatana ve askerimize bağlıyız."dedi. Son olarak, atalarının Türkiye'den göç ettiğini söyleyen Yusuf, bu durumda tüm KKTC vatandaşlarına TC vatandaşlığı ve TC pasaportu verilmesi gerektiğini söyledi. "TC AB'ye girerse biz de girelim, aksi takdirde TC'siz bir AB çok tehlikeli olur" dedi.

BAV: KKTC'NİN GELECEĞİNİN TEMİNATIYIZ

BAV başkanı Tarkan Yavaş yaptığı konuşmasında, Kıbrıs'ın milli meselemiz olduğu ve vazgeçebileceğimiz bir toprak olmadığını anlattı. "Annan planı kabul edilemezdir, adanın güvenliği, soydaşlarımızın hayatı tehlikeye düşmektedir." dedi. Bu planla beraber psikolojik bir savaşın da yürütülmekte olduğunu belirten Yavaş, "ada halkı bizden koparılmaya çalışılmaktadır. Biz de bundan sonra gereken desteği vereceğiz. Oluşturulacak fiziki köprüleri değil manevi köprüleri kimse yıkamaz, araya kimse giremez. BAV gibi sivil toplum kuruluşlarına düşen, bu politikaları desteklemektir. Propaganda yöntemleri aydınlatıcı çalışmalarla bertaraf edilmelidir. Bu gece burada konuşulanlar burada kalmayacak ve vakıf olarak KKTC'nin bekasının teminatı olacağız." dedi.

Toplantının sonunda Kıbrıs Harekatı'nda fiiline savaşmış komutanlarımıza teşekkür plaketleri verildi. Em. Korgeneral Muzaffer Sever, Em. Tümgeneral Süleyman Tuncer, Em. Tümgeneral Mahmut Boğuşlu ve Ergin Konuksever ve Agah Oktay Güner plaketlerini BAV Başkanı Tarkan Yavaş'tan alırken, KKTC Girne milletvekili İlker Nevzat'a T.C. 21. dönem milletvekili Beyhan Aslan, KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Sebahattin İsmail'e Milli Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Altuğ Berker ve İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga'ya Avrasya-1 Vakfı başkanı Orhan Kiverlioğlu takdim etti. Ayrıca Em. Dz. Albay Neşet İkiz ve Hüseyin Macit Yusuf plaketlerini aldı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a sağlık temennileri ile toplantı sona erdi.

BAV Ankara Konferansı >>>

BAV Kıbrıs Konferansı >>>