“KIBRIS İCİN GERÇEK ÇÖZÜM” KONFERANSI -3-
LEFKOŞA

Cumhurbaşkanı Sayın Denktaş: "Bize güç verdiniz"

Bilim Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen "Kıbrıs İçin Gerçek Çözüm" konferanslarının üçüncüsü 3 Mayıs 2003 tarihinde Lefkoşa'da düzenlendi. Kıbrıs Davası'na ve KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'a tam destek verildi. Vakfımız üyeleri ile birlikte Türkiye'den aralarında, E. Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Kültür ve Ticaret eski Bakanı Agah Oktay Güner, Gazeteci Ahmet Taşgetiren, AKP Milletvekilleri Ahmet Uzer, İbrahim Aşkar, Mahmut Durdu ve Turhan Çömez, Devlet eski Bakanı Bekir Aksoy, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Burhan Kuzu, Milli Gazete Yazıişleri Müdürü Ekrem Kızıltaş, Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Ekrem Pamukçu, E. Tümgeneral Erol Özalp, Sağlık eski Bakanı Halil Şıvgın, Çevre eski Bakanı Hamdi Üçpınarlar, Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, E. Kurmay Albay İbrahim Artuç, Aksiyon Dergisi Genel Yayın Koordinatörü İbrahim Karayeğen, TBMM eski Başkan Vekili Kamer Genç, Emekli Tuğgeneral Mehdi Sungur, DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Göktürk, Devlet eski Bakanı Mehmet Keçeciler, İçişleri eski Bakanı Nahit Menteşe, BBP Genel Bşk.Yrd. Prof.Dr. Orhan Aslan, Merkez Valisi Rıdvan Yenişen, Emekli Tuğgeneral Rıza Begin, Devlet Eski Bakanı Prof.Dr. Sabri Tekir, E. Tümgeneral Sadık Öztekin, Milli Savunma eski Bakanı Vefa Tanır, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selahattin Sadıkoğlu, Aydınlar Ocağı Genel Sekreteri Zeki H. İbrahimoğlu, Önce Vatan Gazetesi Sahibi Abdullah Akosman ve Ortadoğu Gazetesi sahibi Zeki Saraçoğlu gibi isimlerin bulunduğu 160 kişilik bir heyet konferansa iştirak etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da katıldığı konferans KKTC Devlet Televizyonu Bayrak TV'de canlı olarak yayınlandı. TRT ise konferansa geniş yer verdi.

BAV ile birlikte Türkiye'den gelen üst düzey heyet SAyın Cumhurbaşkanıile toplu fotoğraf esnasında
Milli Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Altuğ Berker Türkiye'den gelen heyet, Lefkoşa-Magosa yolundaki Türk Şehitliği'ni ziyaret etti

LEFKOŞA KONFERANSI'NDAN GÖRÜNTÜLER

Sayın Denktaş, eski Kültür Bakanı Dr. Agah Güner ve BAV Başkanı Tarkan Yavaş ile birlikte.

Cumhurbaşkanı Sayın Denktaş'ın bir saate yakın konuşması dakikalarca ayakta alkışlandı.
Sayın cumhurbaşkanı, BAV tarafından sunulan plaketi kabul buyurdular ve ardından Vakfın şerefe defterini imzaladılar.

Konferans Kıbrıs'ta özgürlük mücadelesi verirken hayatlarını kaybeden şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. BAV tarafından hazırlanan "Osmanlı İmpatorluğu'ndan Bugüne Kıbrıs Davası'nın Geçirdiği Evrelerin" anlatıldığı Kıbrıs belgeseli büyük ilgi gördü. Çeşitli Bakan ve Milletvekillerinin yanı sıra DYP lideri Mehmet Ağar, vakfımız yetkililerine Kıbrıs Davasına katkılarından dolayı teşekkür etti ve başarılar diledi.

Türkiye'den gelen heyet tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, konuşmasına Bilim Araştırma Vakfı'nın Kıbrıs Davası'na vermiş olduğu desteğe teşekkür ederek başladı. 1963-1974 tarihleri arasında Kıbrıs Türkü'nün büyük bir zulme maruz kaldığını belirten Denktaş, her gün Türkiye'nin kendilerini kurtarması beklentisi içinde yaşadıklarını söyledi. 20 Temmuz 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı ile yeniden doğduklarını söyleyen Denktaş, "Türkiye'den, Bilim Araştırma Vakfı'ndan ve Kıbrıs Davamıza destek veren herkesten Allah razı olsun." dedi. Bilim Araştırma Vakfı öncülüğündeki Türk heyetini görünce çok duygulandığını belirten Denktaş, bu tür desteklerin kendilerine mücadele azmi aşıladığını söyledi.

BAV: Kıbrıs'ı Unutturmayacağız

BAV Başkanı Tarkan Yavaş

Bilim Araştırma Vakfı Başkanı Tarkan Yavaş, konuşmasında Kıbrıs'ın kalkınmasının milli ve manevi değerlerin korunması ve güçlendirilmesi ile gerçekleştirilebileceğini söyleyerek BAV'ın bu konuda kendisine verilen her görevi büyük bir azimle yerine getireceğini açıkladı. Burada konuşulanların unutulmayacağının altını çizen Yavaş, "BAV olarak Kıbrıs'taki Türk ve Müslüman soydaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin korunması noktasında ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini ve yakın takipçisi olacaklarını" söyledi.

Ayrıca konferansta bir konuşma yapan Milli Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Altuğ Berker, Ortadoğu'da, Balkanlar'da, Kafkaslar'da ve Orta Asya'da Türkiye'nin geniş bir stratejik vizyonu olduğunu belirtti. Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihsel mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin başta Kıbrıs olmak üzere tüm Türk ve İslam dünyasına yeniden örnek olabileceğinin altını çizdi.

Kısa bir konuşma yapan AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez "Kerkük Türkmenlerinin, Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygurların, Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığın ve KKTC'nin, Türkiye'nin doğal birer parçaları olduğunu söyleyerek, buradaki soydaşlarımızın korunmasının Türkiye için tarihsel bir sorumluluk olduğunu" belirtti.

Lefkoşa'da Mehter Konseri

Konferansta Irak Türkmen Derneği Başkanı Ekrem Pamukçu, Doğu Türkistan Vakfı Başkanı Muhammed Rıza Bekin, İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga, Milli Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Altuğ Berker, Türkiye Gazetesi Yazarı Rahim Er, Girne Milletvekili Ertuğrul Hasipoğlu, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Kültür eski Bakanı Agah Oktay Güner ve E.Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi birer konuşma yaparak Kıbrıs'ı bekleyen tehlikelere dikkat çektiler ve Cumhurbaşkanı Denktaş'a destek verdiler. Konferans ödül töreni ile son buldu.

Konferansın ardından Lefkoşa-Magosa yolundaki Türk Şehitliği'ni ziyaret eden konferans heyeti, Rumlar tarafından katledilerek toplu mezarlara atılan soydaşlarımızı bir kez daha andılar. Kıbrıs'taki etkinlikler bünyesinde Lefkoşa'ya götürülen Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı Lefkoşa Meydanı'nda bir konser gerçekleştirdi. İlk kez Mehter Takımı ile karşılaşan Kıbrıslı soydaşlarımız ve sınır kapılarının açılmasıyla KKTC'ye akın eden Rum turistler konsere büyük ilgi gösterdi.

Kıbrıs Türkü'nün Geleceği: Milli ve Manevi Uyanış

Kıbrıs'ın tarihini incelerken, öncelikle Kıbrıs'taki Türk halkının 19. yüzyıldan bu yana sürdürdükleri kahramanca direnişin hakkını teslim etmek gerekir. Kıbrıs Türkü, aynen bir zamanlar Balkanlar'ın en uç noktalarında Osmanlı'yı temsil eden Türkmenler gibi, Kıbrıs'ta Türklük adına bir uç beyliği olmuştur. Adayı Rumlaşmaktan, Rum yayılmacılığına yem olmaktan korumuş, Kıbrıs'taki Müslüman ve Türk varlığını göğüslerini siper ederek muhafaza etmişlerdir. Kıbrıs Türkü'nün bu kahramanca direnişini ve başta Sayın Rauf Denktaş olmak üzere bu direnişin mücahidlerini saygı ve sevgiyle anmak, her Türk'ün görevidir.

Bugün gelinen noktada, Kıbrıs'taki Türk halkının, Rumlar ile ortak bir devlet yapısı içine gireceği ve bu yolla Avrupa Birliği'ne adım atacağı görülmektedir. Kıbrıs Türkü'nün güvenliği ve hakları garanti altına alındığında, bu elbette adada yaşayan soydaşlarımıza yeni ekonomik fırsatlar ve refah getirecek olumlu bir çözümdür. Nitekim günümüzde de tüm dünyada sınırlar önemini yitirmektedir.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Vali Rıdvan Yenişen, Milletvekilleri Ahmet Uzer, İbrahim Aşkar, Başnakan eski yardımcısı Mehmet Keçeciler, İçişleri Bakanı bve Başbakan eski Yardımcısı Nahit Menteşe, Kültür ve Ticaret Eski Bakanı Agah Oktay Güner, E. Tümgeneral Erol Özalp, Prof. Dr. Cahit Babuna, Gazeteci Ahmet Taşgetiren ve Engin Konuksever, SAyın Denktaş ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirirken.
Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs Büyükelçisi ve KKTC Meclis Başkanı, Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte BAV Başkanı Tarkan Yavaş'ın konuşmasını ile ile dinlediler.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu ve TBMM SAğlık-Aile ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Turhan Çömez, Cumhurbaşkanı Sayın Denktaş'a hitap ederek, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün selamlarını getirdiklerini ve Türk Hükümeti'nin Sayın Denktaş'la omuz omuza ve gönül gönüle olduğunu belirterek desteklerini ifade ettiler.
BAV'ın düzenlediği bu konferansın kendilerine çok büyük güç kazandırdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Sayın Denktaş, konuşmasının ardından Bilim Araştırma Vakfı Başkanı Tarkan Yavaş ve Milli Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Altuğ Berker'i sevgiyle kucaklarken.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu ve E. Tüm General Erol Özalp plaketlerini BAV Başkanı'nın elinden aldılar.
KKTC Derviş Başbakanı Sayın Derviş Eroğlu rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı konferansımıza tebrik çelengi göndermiştir. Arka planda ise konferanstan önce yapılan Kıbrıs Barış Harekatı konulu fotoğraf sergisi görülmektedir.
Doğu Türkistan Vakfı Başkanı Eski Tuğgeneral Rıza Bekin Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Pamukçu

BAV'ın konferansı "Türkçülük Günü" olan 3 Mayıs 2003 tarihinde yapıldı. Salonda Trükiye Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Irak Türkleri Temsilcileri, Doğu Türkistan Türkleri, Batı Trakya Türkleri, Balkna Türkleri ve Kırım Türkleri Temsilcileri vardı. Konferans adeta bir Türk Dünyası zirvesi mahiyetinde gerçekleşti.
Batı Trakya İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga

Ancak bir yandan da kültürler önem kazanmaktadır.

BAV inanmaktadır ki, Kıbrıs Türkü'nün geleceği de, sahip olduğu kültürü korumasında yatmaktadır. Eğer bu kültür korunursa, Kıbrıs Türkü, Avrupa Birilği içinde tüm Müslüman Türk dünyasının öncüsü ve temsilcisi olarak çok önemli bir rol oynayabilir. Ama eğer Türk kültürü korunamazsa, o zaman Kıbrıs Türkü'nün zamanla asimile olması tehlikesi ortaya çıkar.

Bu asimilasyon tehlikesine karşı yapılması gereken, , "kimlik erozyonu"nun önüne geçmektir..

Bilim Araştırma Vakfı, kimlik erozyonunun güçlü bir kültürel eğitim kampanyası ile karşılanması gerektiği kanaatindedir. Bunun için de öncelikle kimlik erozyonunun kaynaklarını tespit etmek gerekmektedir.

Öncelikle bu erozyonun kendiliğinden gelişen bir olgu olmadığını belirtmek gerekir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ve adadaki Türk varlığını zayıflatmak için on yıllardır sistemli bir kampanya yürütülmektedir. Rumlar ve adayı Rum egemenliğinde görmek isteyen bazı Batılı mihraklar, Kuzey Kıbrıs Türkleri arasında olup da milli ve manevi değerlerini yitirmiş bazı insanları da kullanarak, Türk kesiminde yıkıcı bir propaganda ve psikolojik savaş yürütmektedirler. Özellikle 1974 öncesindeki Rum mezalimine tanık olmamış olan genç kuşak, bu propagandanın en önemli hedefidir. Son yıllarda bu propagandaya büyük hız verilmiş, adadaki Türk gençleri Batılı ülkelere götürülerek, seminer adı altındaki bazı endoktrinasyon programlarına tabi tutulmuştur.

Bu kampanyanın en önemli boyutu ise medya alanındadır. Ne gariptir ki Kuzey Kıbrıs'taki bazı yayın organlarında Türkiye'yi sözde "işgalci devlet" diye tanımlama gafletini gösteren bazı aldatılmış kalemler olmuştur.

Lefkoşa'daki mitingleri düzenleyen, bu mitinglerle KKTC, Türkiye ve Türklük karşıtı sloganlar atan ve böylece bu mitinglere sadece barış ve çözüm dileğini ifade etmeye gelmiş masum insanlarımızı da kendi saflarındaymış gibi göstermeye çalışanlar, aynı kimselerdir. Rumların ve Batılı ülkelerin, Kıbrıs politikasını yöneten Rum lobisinin birer beşinci kolu gibi faaliyet gösteren bu gibi kişilerin sayısı az, ancak etkileri büyüktür.

Peki nasıl olmaktadır da, Kıbrıs'taki kahraman Türk halkı içinde bir beşinci kol faaliyeti organize edilebilmektedir? Buna alet olanlar kimlerdir? Bu sorunun cevabını aradığımızda, kaçınılmaz olarak bir takım aşırı sol gruplarla yüzyüze geliriz.

Komünist ideoloji, Kıbrıs Rumlarından Türk kesimine bulaşmış bir ideolojidir. Bu ideolojinin Rumlar arasındaki temsilcisi olan Kıbrıs Komünist Partisi AKEL, ne ilginçtir ki aynı zamanda koyu Yunan milliyetçisi ve Enosis yanlısıdır. AKEL'in ideolojisinden etkilenen bazı Kıbrıslı Türkler ise, milli bilinçlerini yitirerek, enternasyonalizm adına aslında bilmeden Rum menfaatlerine hizmet eder hale gelmişlerdir. AKEL'in Kuzey Kıbrıs'taki uzantısı sayılabilecek olan bazı organizasyonlar, Türklük ve Türkiye aleyhine propaganda yürütür durumdadır. Bir zamanlar Sovyet Rusya tarafından desteklenen bu aşırı sol gruplar, komünizmin yıkılmasının ardından, Kıbrıs üzerinde Yunan egemenliğini destekleyen Batılı güçlerin yönlendirmesi altına girmiştir.

İşte Kıbrıs'ta Türklük bilincine karşı faaliyet gösterenler, genelde hep söz konusu aşırı sol kesimin üyeleri veya bu kesimin telkinlerinin etkisinde kalan insanlardır.

Bilim Araştırma Vakfı, sorunun bu fikri ve ideolojik yönüne büyük önem vermekte, Kıbrıs Türkü'nün bekasının da buradan geçtiğine inanmaktadır.

BAV'ın Çalışmaları

Bilim Araştırma Vakfı bu gerçeklerin bilincinde olduğu için, sadece Kıbrıs'taki soydaşlarımızın değil, tüm Türklüğün bekası için çok temel bir mesele olarak gördüğü bu tehlikeye, yani materyalizme karşı fikri bir mücadele vermiştir ve vermeye devam etmektedir.

BAV, materyalist felsefenin ve Karl Marx'ın deyimiyle, onun en önemli bilimsel dayanağı sayılan Darwin'in evrim teorisinin geçersizliğini Milletimize anlatmayı bu nedenle kendisine görev edinmiştir. Vakıf, bu amaçla geçtiğimiz yıllar içinde Türkiye tarihinde eşi görülmemiş bir eğitim seferberliği yürütmüştür:

1) 1998 yılından bu yana Evrim Teorisinin Çöküşü ve Yaratılış Gerçeği başlıklı BAV konferansları, Edirne'den Ardahan'a kadar Türkiye'nin hemen hemen tüm illerinde ve pek çok büyük ilçesinde düzenlenmiştir. 500'ü aşkın konferansa ve 1000'in üzerinde multivizyon gösterimine toplam 300 binden fazla vatandaşımız katılmış, anlatılan gerçekleri büyük bir ilgi ve coşkuyla izlemiştir.

2) Bilim Araştırma Vakfı sözcüleri sadece Türkiye'de değil; Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Almanya, Endonezya, Malezya, Singapur, Azerbaycan, Brunei, Hollanda gibi pek çok önemli ülkede, tüm izleyenlerin Türklere ve Türkiye'ye olan hayranlıklarını artıran başarılı ilmi konferanslar tertip etmişlerdir. Bir köşeyazarımız (Sn. Hüseyin Üzmez), BAV'ın uluslararası çalışmalarının anlam ve önemini şöyle ifade etmektedir: "(BAV) adı altında gençler, kendilerini İslâm Türk Mefkûresine vakfetmiş durumdalar. Yurt içi ve yurt dışında, yani dünyanın her tarafında konferanslar veriyorlar. Gittiğimiz her yerde onların faaliyet ve başarılarını duyuyoruz. Turizm ve Tanıtma Bakanlığının işini adeta tek başına onlar yapıyorlar."

3) BAV; evrim teorisinin çöküşü, materyalist felsefenin geçersizliği, milli ve manevi değerlerin önemi, ahlakın birey ve toplum yaşamındaki önemi gibi son derece önemli konularda bugüne kadar pek çok kültürel eğitim programı düzenlemiş, süreli yayınlar çıkarmıştır. Vakıf camiası mensupları; günlük gazetelerdeki yazılar, televizyonlardaki kültürel programlar, belgesel filmler, internet siteleri ve teknolojinin sağladığı tüm imkanları seferber ederek, inandığı mukaddes değerleri toplumumuza sunmaya ve bunlara yönelik fikri tehditlere cevap vermeye çalışmışlardır.

Bilim Araştırma Vakfı'nın yürüttüğü ve yürütmeye devam ettiği tüm bu kültürel hizmetler, ülkemizin bugününe ve geleceğine önemli bir katkı sağlamıştır. Özellikle genç neslimizin pek çok fikri buhranla yüzyüze olduğu, değer yozlaşması içinde bocaladığı bir devirde, BAV camiası, çağın gerekleriyle uyum içinde bir dindarlık ve vatanperverlik anlayışı ortaya koyarak pek çok insanımıza moral kaynağı olmuştur.

Bilim Araştırma Vakfı'nın Kıbrıs meselesine bakışında da söz konusu kültürel değerleri temel alan yaklaşım egemendir. BAV, Türkiyemizi hedef alan değer yozlaşmasının ve kimlik erozyonunun adadaki soydaşlarımızı da hedef aldığını düşünmektedir. Ve bu tehditlere karşı tüm Türkiye çapında yürüttüğümüz kültürel hizmetin benzerlerinin, Kıbrıs'ta da yürütülmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Kıbrıs İçin Kültürel Kampanya

Bu kültürel hizmetlerle, Kuzey Kıbrıs Türkü; sahip olduğu Türk kimliği, Müslüman kimliği ve Osmanlı mirası konusunda modern kitle iletişim araçlarıyla bilinçlendirilmelidir. Müslüman-Türk kimliğinin neden bir gurur ve şeref vesilesi olduğunu, bu kimliği taşıyan insanların asırlar boyunca tüm dünyaya nasıl nizam verdiğini kavramalıdır.

Bu Kampanya Çerçevesinde;

1) Kıbrıs'ın tüm gazete ve dergilerinde ve başta Kıbrıs resmi devlet televizyonu Bayrak TV'de ve Bayrak Radyo'da yoğun bir kültürel seferberlik yürütülmeli; Türk tarihi, Osmanlı tarihi, Müslüman-Türk ahlakı, 1974 öncesinde Kıbrıs'ta yaşanan olaylar, 1974'teki Barış Harekatı'nın Kıbrıs halkına kazandırdıkları gibi önemli konular; açık, anlaşılır, düzeyli ve kaliteli yazı ve yapımlarla halka anlatılmalıdır.

2) KKTC'nin dört bir yanında, özellikle üniversitelerde konferanslar düzenlenmeli, üstte sayılan konular insanlara yüzyüze anlatılmalı, onların bu konudaki görüşleri değerlendirilmeli, soruları yanıtlanmalıdır.

3) Kıbrıs Türk halkının bir bölümünü rahatsız eden birtakım hatalı politikalar ve uygulamalar varsa, bunlar da bir an önce düzeltilmeli, halkın KKTC'ye ve Türkiye'ye olan güvenini perçinleyecek sosyal politikalar geliştirilmeli, insanların sorunlarına çözümler getirilmelidir.

Devlet yönetiminde, halka karşı şefkat ve anlayış egemen olmalı, sorunları olan kesimlerle yakından ilgilenilmeli, Kıbrıs'ın gelişimi için girişimcilerin önüne fırsatlar açılmalıdır.

Bu konularda Devletimizin ve KKTC'nin, sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapmaları gerektiği ise açıktır. Devletimiz kuşkusuz gerekli politikaların belirlenmesi ve uygulanması konusunda gerekeni yapacaktır, ancak kültürel kampanyalar en iyi ve etkili biçimde gönüllü sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülebilir. Bu konuda tecrübe ve birikim sahibi olan vakıf ve dernekler, göreve çağrılmalı ve desteklenmelidir.

Bilim Araştırma Vakfı, bu konuda üzerine düşen görevi yapmaya, tüm Türkiye'de büyük bir azim ve hizmet aşkıyla yürüttüğü kültürel eğitim kampanyalarını Kuzey Kıbrıs'ta da aynı şevkle yürütmeye taliptir.

Eğer bu çalışmalar başarılı ve etkili bir biçimde yürütülür, Devletimiz bunun için gerekli desteği sağlarsa, o zaman Kuzey Kıbrıs'taki "kültür erozyonunun" da kısa sürede önü alınacaktır. Ve Kıbrıslı soydaşlarımız, adadaki Rumlarla barış ve huzur içinde birarada yaşarken, Türklük ve Müslümanlık kimliğini de gururla taşıyacaklardır. Bu gerçekleşirse, Kıbrıs Türkü, Türk-İslam dünyasının Avrupa Birliği'ne açılan kapısı ve bu yoldaki öncüsü olacaktır.

ÖNSÖZ
KIBRIS SORUNUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ