ÖNSÖZ

Kıbrıs Türkiye'nin milli davasıdır. Kıbrıs Türkü, Türkiye'den kopartılmasından itibaren Anadolu'yu anavatan olarak görmüş, altında yaşadığı Rum tehdidine ve baskısına karşı umudunu Türkiye'ye bağlamıştır. Türkiye de yavruvatan Kıbrıs'a sahip çıkmış, devleti ve milletiyle, Kıbrıs Türkü'nün yanında yer almış, 1974'teki Barış Harekatı ile de soydaşlarımızı Rum vahşetinden kurtarmıştır.

Barış Harekatı ile birlikte Kıbrıs davası Türkiye için askeri olarak kazanılmıştır ve bu durumdan Kıbrıs Türkü'nü yeniden risk altına sokacak bir taviz verilmesi düşünülemez.

Ancak mesele sadece askeri boyutla sınırlı değildir. 1974'ten bu yana "Rum tezi" iki farklı yönden ilerlemektedir. Bunun birinci yönü, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş'ın şahsında Türk tarafına yapılan uluslararası baskıdır. Sanki Kıbrıs dünya gündemini meşgul eden bir sorunmuş gibi, uluslararası topluluk, Batı'daki güçlü Rum lobisinin de etkisiyle, ısrarla Kıbrıs Türkü'nü taviz vermeye, yeniden Rum egemenliğini kabul etmeyle neticelenecek formüllere onay vermeye zorlamaktadır. Bu formüllerin sonuncusu, 2003 yılında BM Genel Sekreketi Kofi Annan tarafından sunulan plandır. Devletimiz ve KKTC yönetimi bu planın sakıncalarını tespit ederek kabul edilmezliğini vurgulamışlardır. Bilim Araştırma Vakfı, bu konudaki politikayı son derece yerinde bulmakta, bu ve benzeri baskılara kahramanca göğüs geren Sayın Rauf Denktaş'ı desteklemektedir.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Kıbrıs Rum Kesimi eski lideri Glafkos Klerides birarada

Meselenin diğer yönü ise, bu kitapçıkta ele alacağımız kültürel boyuttur. Kıbrıs Türkü'nün varlığı, sadece diplomatik tuzaklarla değil, aynı zamanda Kıbrıs Türkü'nün kimliğini erozyona uğratmak ve yok etmek amacına matuf bir psikolojik savaşla da hedef alınmaktadır. Bilim Araştırma Vakfı, meselenin özellikle bu yönünün hayati olduğunu düşünmekte ve bu yönde çözümler geliştirmeyi kendisi için görev olarak addetmektedir.

Bu kitapta, önce Kıbrıs sorununun tarihsel gelişimi ele alınmakta, ardından BAV'ın Kıbrıs için çözüm önerisi ortaya konmaktadır. Sonra da, Bilim Araştırma Vakfı tarafından 6 Şubat ve 22 Şubat 2003 tarihlerinde İstanbul ve Ankara'da düzenlenen "Kıbrıs İçin Gerçek Çözüm" başlıklı panellere katılan sayın konuşmacıların değerleri görüşleri aktarılmaktadır.

Kıbrıs'ın uydu fotoğrafındaki görünüşü

ÖNSÖZ