The Marmara Oteli’nin Balo Salonu 09.06.1990 günü gündemden inmemesi gereken bir konuya tanık oldu. Atatürk için bir dakika saygı duruşuyla başlayan toplantıda, sayın ordinaryüs prof. dr. Reşat Kaynar ile prof. dr. Toktamış Ateş Türk Gençliği’nin Atatürkçü çizgideki yerini anlattılar.

İlk sözü alan Prof. Dr. Reşat Kaynar salondaki genç kitleyi görünce: “Hayatımın en güzel günlerinden birini yaşıyorum” demekten kendini alamadı. Konuşması boyunca şekil ve tören Atatürkçülüğünün ve genç kuşağa Atatürk’ün düşünce sisteminin verilmeyişinin, Atatürkçülükle ilgisi olmadığı üzerinde duran Kaynar, bunun özellikle kendi hataları olduğunu söyledi. Kaynar Atatürk’ün milliyetçilik prensibinin yanlış anlaşıldığına dikkat çekerek; “Bizim milliyetçiliğimiz Hitler milliyetçiliği değil, hümanist bir milliyetçiliktir” dedi.

Ord. Prof. Dr. Resat Kaynar
Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar

Kaynar’ın konuşmasındaki bir başka ilginç nokta da, inancın önemini vurgulamasıydı. Bu görüşünü ”Her insan inanırsa insandır; iman sahibi olmayan, insan olamaz” cümlesiyle özetledi. Bazı çevrelerce kasıtlı olarak ateist ve din düşmanı olarak gösterilmeye çalışılan Atatürk’ün, inanç konusundaki fikirlerini,  yanında bizzat yaşamış birinden dinlemek konuklar için bulunmaz bir fırsat oldu.

Kaynar son olarak laiklik üzerinde durdu. Bu kavramın kasıtlı olarak dinsizlik olarak anlatıldığını, oysa laikliğin din ve devlet işlerinin ayrılması anlamına geldiğini anlattı ve şunu ekledi:

"Biz Atatürk döneminde camiye gidiyorduk. En güzel şekilde dua ediyorduk. Kimse bize müdahale etmiyordu.”

İkinci olarak söz alan Prof. Dr. Toktamış Ateş konuşmasına şöyle başladı:"Atatürk kurduğu Cumhuriyeti orduya emanet etmedi. Atatürk kurduğu Cumhuriyeti İş Bankası’na da emanet etmedi. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk Gençliğine emanet etmiştir. Çünkü Türk Gençliği özverilidir."
Prof. Dr. Toktamis Ates
Prof. Dr. Toktamış Ateş

Atatürk'ü, heykellerin gerisinde, insan olarak ele almak gerektiğine dikkat çeken Prof. Ateş, "Onun sıradan bir insan olduğunun en önemli delili doğrum gününün bilinmemesidir" dedi.

Günümüz gençliğinin "önce birey, sonra toplum” dediğini  ve bunun yeni bir şey olmadığını, oysa Atatürkçülükte, "önce toplum sonra birey" ilkesinin benimsendiğini hatırlattı.

Son olarak kürsüye gelen, Bilim Araştırma Vakfı üyesi, üniversite gençliğinin Atatürk’ten gittikçe uzaklaştığını ; vakfın, Atatürkçülüğü gençliğe aşılamak amacıyla kurulduğunu belirten bir konuşma yaptı. Eski cumhurbaşkanımız Kenan Evren’in Özel Defteri’ne 19 Mayıs 1987’de yazdığı; “Gençler geleceğe umutlu bakıyor, sen rahat uyu” notunu okuyarak; “Biz geleceğin umut edilenden iyi olması için,  Atatürk sevgisini ve O’nun ilkelerini tüm gençliğe anlatmaya azmettik” dedi.

ATATÜRK KONULU KONFERANSLAR
Atatürk ve Laiklik