Bilim Araştırma Vakfı 7 Mayısta Sheraton Oteli Merhaba Salonu’nda tiyatromuzun sorunlarını gündeme getirdi. Konuklar arasında büyük liderin huzurunda oyun sahneleme şerefine ulaşmış saygın tiyatrocularımız ve bu camianın günümüzdeki seçkin isimleri vardı.

Konferansa, Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, Devlet Bakanı Işın Çelebi, Vehbi Dinçerler, Hüsamettin Oruç, Mustafa Taşar, Ulaştırma Bakanı Cengiz Tuncer, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Togay Gemalmaz, Sanayi ve Ticaret Bakanı Şükrü Yürür’ün yolladıkları başarı telgraflarının okunmasıyla başlandı.

Lütfi Ay
İlk konuşmacı Fransa’da Legion d’Honneur, İtalya’da Commendatore, Almanya’da Schiller, Legion d’Honneur, Yunanistan’da I. George ödüllerini almış tiyatro eleştirmeni Lütfi Ay’dı. Lütfi Ay, Cumhuriyetin ilanından bu yana tiyatronun geçirdiği evreleri yaşamış bir insan. Darül Bedai’den bugünkü Devlet Opera ve Balesi’ne gelene kadar geçen aşamaları anlatan Sayın Ay’a göre o günkü şartlarla günümüzün koşulları arasında kıyaslanamayacak büyüklükte farklar bulunuyor.

Atatürk ilkelerinin ışığında Türk Tiyatrosunun dev atılımlar gerçekleştirdiğini söyleyen büyük eleştirmen, tiyatronun özgürlüğünü  kazanabilmesindeki en büyük engel olan kadınların sahneye çıkmamasına Atatürk’ün son verdiğini anlatırken de şunları söyledi:

“O zaman için kadınlarımızın tiyatroya intisap etmeleri ve fiilen  sahnede erkeklerle çalışmaları imkanı olmayan bir şeydi. İşte, Atatürk her alanda olduğu gibi en önce hangi engelin kaldırılmasının gerektiğini bilmiş ve Türk Tiyatrosu’na özgürlüğü kazandırabilmek, daha doğrusu bir tiyatromuzun olmasını sağlayabilmek için önce Türk kadınının  sahneye çıkmasından daha tabii bir şey olmadığını, bu özgürlüğün derhal kullanılması gerektiğini anlamıştır."

Hadi Çaman

Konferansta ikinci konuşmayı yapan Hadi Çaman, böylesine nezih bir toplantıyı sağladığı için vakfımıza şükranlarını sunarak söze başladı.

Kendisinin özel tiyatrocu olduğunu bununla gurur duyduğunu belirten tiyatrocumuz sözlerini şöyle sürdürdü:”Tiyatro ışıksız yapılamaz. Türkiye’de bunun gerçek anlamda ışığını ilk yakan Mustafa Kemal’e ben de saygıdeğer hocalarım önünde yürekten teşekkür ederim.“

Son sözü alan Devlet  tiyatroları eski başkanı Prof. Raik Alnıaçık, konuşmasının ilk bölümünde tiyatroculuğun zorluklarına değinerek eski çalışma ortamlarından bahsetti.

Alnıaçık, konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’e olan hayranlığını ifade eden şu sözlere yer verdi:

Prof. Dr. Raik Alniaçik
Prof. Dr. Raik Alnıaçık
”Ne zaman Atatürk’le ilgili bir satir okusam  ya da bir ani dinlesem, kendimi denetlenemez bir ortamda bulurum. Bana yepyeni  dünyaları o buldu. Mesleğimi seçtiğimde yine ulusal tiyatro kavramını ilk ondan öğrendim. Ulusal kültürün nasıl olması gerektiğini  onun her mesajından, her direktifinden anlamak olasıdır. O,  büyük ve önder nitelikli bir insandır. Çağında kendini aşan bir inançla herşeye, bir toplumu toplum yapacak her türlü araca nasıl bakılması gerektiğini açıkça vurgulaması, yön vermesi açısından son derece önemlidir.”

Konferansın bitiminde Türk Tiyatrosuna yıllarca emeği geçmiş sanatçılarımıza, katkılarından dolayı şükran plaketi verildi. Plaketi alan değerli sanatçılarımız: Toto Karaca, Lütfi Ay, Necdet Mahfi Ayral, Prof. Raik Alniaçık ve Yıldız Kenter adına Şükran Güngör’dü.

PLAKET TÖRENİ...

Prof. Raik Alnıaçık, plaketini Saadettin Erbil'den aldı.
Lütfi Ay, Lale Oraloğlundan aldı.
Toto Karaca, plaketini oğlu Cem Karaca'dan aldı. Yıldız Kenter adına plaketi Şükran Güngör, İbrahim Tuncer'den aldı.
Hadi Çaman plaketini vakıf başkanı Altuğ Berker'den aldı. Necdet Mahfi Ayral, plaketini kızı Jeyan Mahfi Ayral'dan aldı.

ATATÜRK KONULU KONFERANSLAR
Atatürk ve Laiklik