Konferanslar serisinin üçüncüsü Ramada Oteli’nde yapıldı. 22 Eylül 1990 tarinde düzenlenen toplantının konuğu, Yıldız Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi ve Atatürk Devrimleri Başkanı Prof. Dr. Nurettin Tarakçıoğlu idi.

Tarakçıoğlu konuşmasına başlarken, Atatürk’ün bağımsızlık  konusunda, Milli Mücadele gençliğiyle ne kadar iyi bir iletişim içinde olduğuna dikkat çekti. Tam bağımsızlık her ikisi için de tartışılmayacak bir kavramdı.

Prof. Dr. Nurettin Tarakçioglu
Prof. Dr. Nurettin Tarakçıoğlu

Bunun bir sonucu da hukuki bağımsızlıktı. Hukuken bağımsız olmayan bir toplumun bağımsızlığı için "tam" demek mümkün olamazdı. Tarakçıoğlu buna yaşanmış bir örnek olarak, Lotus Vakıası’ndaki savunmamızı  gösterdi. O günün  şartlarında, Lahey Adalet Divanı’ndaki savunmanın bir Türk tarafından yapılmış olması büyük bir şeydi.

Bugünkü sorun ise çok farklıydı. Milli birliğimizi tehdit eden şey, eleman yetiştirmek değil, yetişmiş eleman kaybetmekti. Tarakçıoğlu’na göre “beyin göçü” biran önce önlenmesi gereken bir problem.

Prof. Tarakçıoğlu daha sonra milli eğitimle ilgili görüşlerini anlattı ve şöyle devam etti:
“Milletimizi gerçek mutluluğa ulaştırmak için gelecek kuşaklara Atatürkçülüğü öğretecek ve uygulatacak yol, milli eğitimden geçer. Eğitimin başarısı ise, ancak gençlerin öğretmenleri ile bütünleşmesi ile mümkündür.”

Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi ise, Atatürk milliyetçiliğindeki en önemli noktanın Atatürk’ün milli beraberliğe verdiği önem olduğunu vurguladı. Atatürk milli birlik ve dayanışmanın milletin devamlılığını sağlama ve dış tehlikeler karşı bir kalkan olmadaki önemini şöyle ifade etti:

”Bir yurdun en değerli varlığı yurttaşlar arasındaki milli birlik, iyi geçinme ve çalışkanlık duygu ve kabiliyetlerinin olduğudur. Ulus varlığını ve yurt egemenliğini korumak için bütün yurttaşların canını ve her şeyini derhal ortaya koymaya karar vermiş olması, bir ulusun en yenilmez silahı ve korunma vasıtasıdır. Bu sebeple Türk ulusunun idaresinde ve korunmasında milli birlik, milli duygu, milli kültür, en yüksekte göz diktiğimiz idealdir.”

Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi konuşmasının sonunda; "Atatürk’ün milliyetçilik yönü kimi zaman göz ardı ediliyor. Milli karakterimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Vakıf olarak bunu hedeflerimiz arasında görüyoruz." dedi.

ATATÜRK KONULU KONFERANSLAR
Atatürk ve Laiklik