Hilton Altınkubbe Salonu’nda 16 Mart 1990 günü düzenlenen konferansta, Cumhuriyetin ilanından bu yana belki de en çok tartışılan bir konu gündeme geldi. Konferansın konuşmacıları anayasa hukuku profesörü Orhan Aldıkaçtı ve tarihçi-yazar Cemal Kutay’dı.

Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı, karşıt bir grup insanın dışında laikliğin bilincine varan, toplumda huzurun ancak cumhuriyet ve demokrasi düzeninde laiklik ilkesinin bir gerçek ifade etmesiyle sağlanabileceğini savunanların oldukça çoğunlukta olduğunu belirterek konuşmasına başladı.

Aldıkaçtı; laikliğin demokrasinin, fert hak ve hürriyetlerinin  ayrılmaz bir parçası olduğunu da vurguladı.

Prof. Dr. Orhan Aldikaçti

Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı:

"Reformların laiklik adı altında gerçekleşmiş olması nedeniyle, halk tabakaları arasında laikliğin dinsizlik olduğu fikri yayıldı. İlk mücadele edilmesi gereken de budur."

Bir öğretim üyesi olarak matbaanın ülkemize 250 yıl sonra girmesinden büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Aldıkaçtı, bundan medrese ve şeyhülislamların sorumlu olduğunu belirtti ve Mustafa Kemal’in laiklik konusunda izlediği yolu kısaca açıkladı.

Daha sonra mikrofona tarihçi-yazar Cemal Kutay geldi. Konuşmasının ilk bölümünde Kutay, Osmanlı’nın engin hürriyetine ve bütünlüğünü sağlayan siyaset tarzına değindi.

Cemal Kutay

Atatürk’ün dine bakışının incelenmeden laikliğin anlaşılamayacağına değinen Kutay, konuşmasını şöyle sürdürdü:”Mustafa Kemal’in devrimlerinin dayandığı üç temelden birincisi dinde zorlama olmadığıydı. İkincisi, İslam’da hoca sınıfı yoktu: keşiş, ruhban yoktu, mürşid vardı. Üçüncüsü de Allah’tan başka bir ilah yoktur ve Muhammed O’nun elçisidir.

Kutay’ın son sözleri Bilim Araştırma Vakfı adına büyük bir onur oldu: “Seneler önce bir Atatürkçünün nasıl olması gerektiğini anlatan “Beklenen Adam” isimli bir kitap yazmıştım. Bugün burada anladım ki bu kitapta sizi anlatmışım”.

ATATÜRK KONULU KONFERANSLAR
Atatürk ve Laiklik