19 Ocak 1991'de Hilton Oteli Altın Kubbe Salonu'nda düzenlenen konferansta konuklar arasında Türk fikir ve düşünce tarihine emeği geçmiş değerli edebiyatçılarımız, tanınmış gazeteci değerli edebiyatçılarımız, tanınmış gazeteci, yazar ve şairlerimiz göze çarpıyor.

Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Şüküllüoğlu’nun salonda bulunması bizleri onurlandırdı.

Açılış konuşması gazeteci-yazar İlhami Soysal’a aitti.

Ilhami Soysal İlhami Soysal

Araştırmacı -yazar Prof. Dr. Cahit Tanyol gençlerin karşısında konuşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı.

Prof. Dr. Cahit Tanyol Prof. Dr. Cahit Tanyol

Genç kuşaklara eğitim alanında şimdiye kadar ne verildiğine değinen Tanyol özellikle laik ve milli eğitim üzerinde durdu. Doğru bir eğitim politikasının şart olduğunu vurguladı.

“Teknik alanda yapılan yanlışlık hemen ortaya çıkar, hatalı köprünün çökmesi gibi. Ama yanlış bir eğitim ancak yarım yüzyıl sonra anlaşılır ve acısını sonraki nesiller çeker.”

Tanyol, konuşmasının sonunda Atatürk’ün dili, kültürün ana kaynağı olarak gördüğünü söyledi ve Türk Dil Kurumu’nun kuruluş amaçlarını anlattı.

Daha sonra kürsüye Prof. Dr. Cevat Çapan geldi. Atatürk’ün Türkiye’nin çağdaş bir toplum olabilmesi için sanat ve edebiyat alanlarında büyük çaba harcadığı ve insanca ayakta durabilmek için Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında bu doğrultuda temeller attığını vurguladı.

Prof. Dr. Cevat Çapan Prof. Dr. Cevat Çapan

Konuşmasının son bölümünde, eleştirisel bilince sahip olmayan okurla yazar arasında iletişimin azaldığını vurgulayan Çapan, bunun için bir şeyler yapılması gerektiğine, aksi takdirde onulmaz yaralar ortaya çıkabileceğini söyledi.

Son olarak mikrofona gelen değerli edebiyatçımız Tarık Buğra, vakfın amacının çok değerli olduğunu belitti ve çalışmalarından ötürü vakıf mensuplarını tebrik etti. Atatürk’ün edebiyatın öneminin farkında olduğuna ve sofrasının baş konuklarının hep edebiyatçılar olduğuna dikkat çeken Buğra, konuşmasına Atatürk’ün hayatından kesitler vererek devam etti. Büyük edebiyatçılar yetişmesi için Atatürk’ün hiçbir yardımı esirgemediğine de dikkat çeken Buğra, o dönemde yazar ve şairlerin büyük bir rahatlık içinde yaşadıklarına ilişkin notlarla sözlerini noktaladı.

Tarik Bugra Tarık Buğra

Konferanstan sonra Türk edebiyatına senelerce hizmet vermiş ve Türk edebiyat tarihine geçmiş değerli yazarlarımıza törenle vakfımızın onur plaketleri verildi. Bu anlamlı gün edebiyatçılarımızla gençlerimizin kaynaştığı bir kokteyl ile sona erdi.

PLAKET TÖRENİ

Cemal Kutay plaketini İlhami Soysal'dan aldı. Hasene Ilgaz'a plaketini şair ve yazar Firüzan verdi.
Tarık Buğra plaketini Erdal Öz'ün elinden aldı. N.Ahmet Banoğlu plaketini Turgut Aksu'dan aldı.

KOKTEYL  İZLENİMLERİ

Cemal Kutay:
Omuzlarınızın üzerindeki dava büyük. Karşınıza bir çok engel çıkaracaklardır. Sizleri gördüm, son uykumu rahat uyuyacağım.

İlhami Soysal:
Ben son derece olumlu buldum. Çağdaş düşüncelerin dile getirilmesi, ileriye dönük, gençliğe dönük olması bence çok önemli.

Lerzan Öke:
Atatürkçülük yaşayacak, devam edecek sizin şahsınızda. Geleceği emin ellere emanet etmişiz. Benim içim rahat.

Hasene Ilgaz bizleri şereflendirdi.
Atatürk'ün manevi kızı Ülkü'de aramızdaydı.
Adalet Ağaoğlu saygın konuklarımızdandı. Cahit Tanyol: Böyle bir ortam, böyle bir gençlik, gerçekten umut verici.

ATATÜRK KONULU KONFERANSLAR
Atatürk ve Laiklik